Northern Griffin 24 -harjoitus tuo helikopterit ja erikoisjoukkojen sotilaat eri puolille Lappia

NG24_SOF_NH_Talvikotka23Northern Griffin 24 -erikoisjoukkoharjoitus näkyy laajana lentotoimintana eri puolilla Lappia. Harjoitukseen liittyviä tapahtumia on luvassa mm. Ivalon, Enontekiön, Sodankylän, Kuusamon, Kemijärven ja Pokan läheisyyteen. Harjoitusalueita on varattu 12. helmikuuta alkaen aina 17. maaliskuuta 2024 saakka. Osin samaan aikaan käynnissä on myös Nordic Response 24 -harjoitus, joka puolestaan on osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoitusta.

NG24_SOF_Talvikotka23Utin jääkärirykmentin johtama Northern Griffin 24 -erikoisjoukkoharjoitus tuo Suomeen todennäköisesti jälleen laajasti Natomaiden erikoisjoukkoja ja niiden ilma-aluskalustoa.

Erikoisjoukkoja kuljettavien helikoptereiden lisäksi harjoituksessa on mukana myös miehittämättömien ilma-alusten toimintaa. Näiden lisäksi mukana on todennäköisesti myös kiinteäsiipisiä ilma-aluksia.

NG24_kelkatNG18Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa on odotettavissa Ivalon, Enontekiön, Sodankylän, Kuusamon lentokentillä ja niiden läheisyydessä sijaitsevilla harjoitusalueilla sekä Kemijärven ja Pokan valvomattomilla lentopaikoilla. Harjoitusalueille toimii osittain myös moottorikelkoilla liikkuvia maajoukkoja.

Harjoituksen tarpeisiin on varattu alueita 1. maaliskuuta lähtien myös Muonio – Kemi – Oulu – Kuusamo - Rovaniemi väliseltä alueelta sekä Oulu – Kemi – Rovaniemi – Pudasjärvi väliseltä alueelta. Toimintaa on myös Kemin ja Oulun välisellä merenranta-alueella.

Puolustusvoimat on varannut alueilta tilapäisesti käyttöönsä kiinteistöjä sotilaallisen harjoitustoiminnan tarpeisiin. Northern Griffin -harjoitukseen osallistuvat joukot majoittuvat ajoittain maastossa.

NG24_karttaVuonna 2023 järjestettiin Utin jääkärirykmentin johtamat Talvikotka 23 -erikoisjoukkoharjoitus Lapissa ja Southern Griffin 23 -erikoisjoukkoharjoitus, joka näkyi laajasti Etelä-Suomessa. Tuolloin harjoitukseen osallistui puolustusvoimien henkilöstöä, viranomaisyksiköiden edustajia sekä kansainvälisiä kumppaneita Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Aiemmissa Suomessa järjestetyissä Northern ja Southern Griffin -harjoituksissa on nähty eri valtioiden erikoisjoukkojen ja helikoptereiden lisäksi myös mm. Yhdysvaltojen MC-130J Commando II -kuljetuskone ja erikoisjoukkojen tukemiseen modifioitu U-28A Draco eli Pilatus PC-12 -potkuriturbiinikone.

NG24_pudotusNG18Lue myös aikaisemmat uutisemme liittyen samaan aikaan käynnissä olevista Nordic Response ja Steadfast Defender -harjoituksista: