Norwegianin USA:n matkustamohenkilökunta lähestyi maan hallintoa operaattorilupaviiveistä

NAI_kirje_1Norwegianin Yhdysvaltain hubien matkustamohenkilökunnan edustajat ovat jättäneet Obaman hallinnolle kirjeen, jossa vaaditaan Norwegianin tytäryhtiön Norwegian Air Internationalin (NAI) ulkomaisen lentoyhtiön lentotoimintaluvan pikaista hyväksymistä. USA:n operaattorit lobbaavat kovasti, jotta lupaa ei myönnettäisi. Niiden mukaan se vääristäisi kilpailua ja vaarantaisi työpaikkoja.

Norwegianilla on tällä hetkellä kaksi liikenteen solmukohtaa Yhdysvalloissa ja 300 matkustamohenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää Fort Lauderdalessa ja New Yorkissa. Ulkomaalaisen operaattorin toimiluvan hyväksyminen on kestänyt jo yli vuoden.

Norwegianin täysin omistama EU:ssa sijaitseva tytäryhtiö NAI on hakenut hyväksyntää ulkomaisen lentoyhtiön lentotoimiluvalle Yhdysvalloissa, jotta se voi lisätä merkittävästi suoria lentoja Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.

Henkilökunnan mukaan satojen amerikkalaisen Boeingin saamien lentokonetilausten vuoksi lentotoimiluvan hyväksyminen vahvistaa Yhdysvaltain matkailuelinkeinon, ilmailualan ja teollisuuden työllisyyttä. Operaattoriluvan kerrotaan myös tukevan presidentti Obaman hallinnon tavoitetta houkutella lisää ulkomaalaisia matkailijoita Yhdysvaltoihin.

"Norwegian on sitoutunut vahvasti Yhdysvaltojen talouden tukemiseen ja se on tarjonnut 300työpaikkaa yhtiön amerikkalaiselle matkustamohenkilökunnalle", sanoo Fort Lauderdalen tukikohdan matkustamohenkilökunnan päällikkö Joseph Gabriel.

Norwegian_787_PeacockYhdysvaltain ja Euroopan välisillä lennoilla työskentelevä Gabriel on yksi monista matkustamohenkilökunnan jäsenistä, jotka ovat jatkuvasti vaatineet lentotoimiluvan hyväksymistä.

"Norwegian on tulevaisuusorientoitunut lentoyhtiö, joka luo uusia työpaikkoja sekä edistää koko matkailualaa tuomalla useita satoja tuhansia matkailijoita Yhdysvaltoihin joka vuosi. On korkea aika hyväksyä NAIn lentotoimilupa, jotta Norwegian voi jatkaa suorien mannertenvälisten lentojen tarjoamista amerikkalaisille matkustajille edulliseen ja kilpailukykyiseen hintaan", hän sanoo.

Tänään 18. helmikuuta 50 Norwegianin Yhdysvaltain tukikohtien matkustamohenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää marssi Yhdysvaltain liikenneministeriöön (DOT) Washington D.C:ssä osoittaakseen tukensa ja vaatimuksensa NAIn ulkomaisen lentoyhtiön lentotoimiluvan pikaiselle hyväksymiselle. Lentotoimilupa on odottanut hyväksyntää Yhdysvaltain liikenneministeriössä yli vuoden.

Henkilökunnan Yhdysvaltain hallinnolle osoitetun kirjeen vastaanottajia olivat presidentti Obaman kansliapäällikkö Denis McDonough, liikenneministeri Anthony Foxx, presidentin vanhempi neuvonantaja Valier Jarret sekä valkoisen talon talousneuvonantaja Jeffrey Zients.

Norwegianin uudet suorat reitit USAn ja Euroopan välillä tuovat yhtiön mukaan uusia työpaikkoja lentäjille, matkustamohenkilökunnalle ja paikallisille matkailualan toimijoille sekä tarjoavat amerikkalaisille enemmän valinnan mahdollisuuksia ja edullisempia lentolippuja.

Norwegian kertoo työlleen omistautuneen Yhdysvaltain matkustamohenkilökunnan ymmärtäneen asian merkityksen niin matkustajille kuin ilmailualalle. Tämän vuoksi he ovat uhranneet omaa aikaansa ja tulleet Washingtoniin kertomaan kantansa ja antamaan tukensa asialle.


Kovaa vastustusta ulkopuolisilta ammattiliitoilta

DenyNAI_SOSIlmailualan työntekijäliitot Atlantin molemmin puolin ovat lobanneet näkyvästi Norwegianin laajentumissuunnitelmia vastaan #DenyNAI -kanpanjallaan.

Liitot ovat syyttäneet norjalaisoperaattoria työehtojen shoppailusta. Norwegian pyrkii niiden mukaan ottamaan eri maista sille sopivat hyödyt ja välttämään Norjan vero- ja työlakeja.

Norwegianin toimia vastustavat mm. Euroopan lentäjäliitto ECA, Norwegianin lentäjäliitto, PARAT, kansainvälinen lentäjäliitto IFALPA, Southwestin lentäjäliitto, Yhdysvaltojen suurin lentäjäyhdistys ALPA, American Airlinesin lentäjiä edustava APA, matkustamohenkilökuntaa edustava CWA sekä yhdysvaltalainen ilmailualan työntekijöiden osasto TTD AFL-CIO.

Norwegianin matkustamohenkilökunnan kirje presidentti Obamalle

DOT: Ulkomaalaisen yhtiön operointilupa Yhdysvaltoihin

Save Our Skies and the #DenyNAI - kampanja

Lue myös: