Puolustusvoimien komentajaksi Janne Jaakkola - rinnassa kultainen sotilaslaskuvarjohyppymerkki

JanneJaakkolaTasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti keskiviikkona 31. tammikuuta 2024 kenraaliluutnantti Janne Jaakkolan Puolustusvoimain komentajan virkaan ajalle 1. huhtikuuta 2024 – 31. maaliskuuta 2029. Nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen siirtyy reserviin 31. maaliskuuta 2024. Kenraaliluutnantti Jaakkolalla on edeltäjänsa kenraali Kivisen tavoin kultainen hyppymerkki.

Puolustusvoimien strategiapäällikkön virassa vuodesta 2023 lähtien toiminut kenraaliluutnantti Janne Jaakkola on aiemmin palvellut muun muassa suunnittelupäällikkönä ja logistiikkapäällikkönä Pääesikunnassa, pataljoonan komentajana ja erikoisoperaatio-osaston johtajana (EUBG) Utin jääkärirykmentissä, Puolustusvoimain komentajan adjutanttina vuosina 2004–2007 sekä kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa ja Kosovossa.

Jaakkola on suorittanut yleisesikuntaupseerikurssin Norjassa ja valmistunut yleisesikuntaupseeriksi Maanpuolustuskorkeakoulusta vuonna 2001. Kenraaliluutnantiksi hänet ylennettiin vuonna 2023.

"Puolustusvoimain komentajan tehtävä on kunnia ja valtiojohdon merkittävä luottamuksenosoitus. Tehtävään liittyvä vastuu korostuu toimintaympäristömme haastavassa tilanteessa. Tässä kohtaa keskitytään kuitenkin nykyisen tehtävän hoitamiseen. Tulevan komentajakauden kysymyksiä käsitellään sitten aikanaan",  totesi kenraaliluutnantti Jaakkola.

Kenraaliluutnantti Janne Jaakkolan rinnassa on nähtävissä sotilaslaskuvarjohyppääjän kultaiset siivet. Pronssiset siivet saa viidellä sotilaslaskuvarjohypyllä (niihin pitää sisältyä mm. hyppy aseen kanssa ja yöhyppy), hopeisiin niitä vaaditaan 35. Kultaiset siivet edellyttävät 150 sotilaslaskuvarjohypyn suorittamista.

Jaakkola ei ole käynyt varusmispalvelusta Utissa, joten hyppymerkki on saavutettu myöhemmin uran aikana joko kadettikoulussa tai kantahenkilökuntaan kuulumisen aikana. Jaakkola on toiminut uransa aikana useissa eri tehtävissä Utin jääkärirykmentissä.

Vuosina 1987-90 Kadettikoulun suorittanut Jaakkola toimi vuosina 1990-1993 opetusupseerina Laskuvarjojääkärikoulussa. Tämän jälkeen hän toimi komppanian päällikkönä Laskuvarjojääkärikoulussa vuosina 1994-96 ja toimistopäällikkönä vuosina 1996-97. Utin jääkärirykmentin toimistoupseerina hän toimi vuosina 1998-2000, jonka jälkeen vuosina 2001-2002 hän toimi jälleen toimistopäällikön virassa. Vuosina 2007-2010 Jaakkola toimi Utin jääkärirykmentissä pataljoonan komentajana ja vuosina 2010-2011 Erikoisoperaatio-osaston johtajana (EUBG).

Jaakkola on uransa aikana ollut aktiivinen kirjoittaja erikoisjoukko-operaatioista sotilasalan julkaisuissa.

Lue myös: