Saab Gripen E -hävittäjä sai sotilasilmailun tyyppihyväksynnät Ruotsissa ja Brasiliassa

GripenE_ilmassaSaab on saanut marraskuussa 2022 uudelle Saab 39 E Gripen (Gripen E) -hävittäjälle sotilasilmailun tyyppihyväksynnät Ruotsissa ja Brasiliassa. Kyseessä on merkittävä askel Saabin hävittäjäohjelmassa ja osoitus siitä, että Gripen E täyttää Ruotsin ja Brasilian sotilasilmailuviranomaisten lentokelpoisuus- ja turvallisuusvaatimukset.

GripenE_ilmassa_1Saab on saanut sotilasilmailun MRTC-tyyppihyväksynnän (Military Restricted Type Certificate) marraskuun aikana Gripen E -hävittäjille Ruotsin sotilasilmailuviranomaiselta FLYGI:ltä (FlygInspektionen) sekä Brasilian sotilasilmailuviranomaiselta IFI:ltä (Instituição Fiscal Independente).

Yhteinen tyyppihyväksyntä on Saabin mukaan osoitus viranomaisten välisestä teknisestä yhteistyöstä, joka toi merkittävää synergiaetua hankkeelle.

GripenE_ilmassa_2Saab Gripen E -hävittäjän suunnittelun saatua tyyppihyväksynnän voi hävittäjävalmistaja siirtää kehityshankkeissa painopistettä kohti uusien toimintojen kehittämistä ja niihin liittyviin kokeisiin. Saavutus on merkittävä Saabin hävittäjäohjelmalle, mutta myös olennainen osa asiakasmaille Ruotsille ja Brasilialle hävittäjien käyttämisen osalta.
 
”Se, että olemme nyt saavuttaneet tämän tärkeän virstanpylvään, ei ole vain ilmailuhistoriallinen askel, vaan se on myös ennen kaikkea merkittävä askel asiakkaillemme. Tämä on tulos suuresta yhdessä tehdystä työstä, jonka aikaansaaminen vaati tietoa, osaamista ja sinnikkyyttä. Hävittäjälentokoneen suunnittelu on parasta joukkueurheilua", sanoi Gripen-hävittäjän suunnittelusta vastannut johtaja Johan Segertoft.

Saab_GRE_noseSaabin Gripen E -hävittäjäohjelma eteni sarjatoimitusvaiheeseen noin vuosi sitten marraskuussa 2021. Toistaiseksi asiakkaita on kaksi ja ne ovat Brasilian ja Ruotsin ilmavoimat.
 
Brasilia on tilannut yhteensä 36 Gripen E/F -hävittäjää ja osallistuu myös konetyyppien kehitystyöhön sekä valmistukseen. Brasilian tilaus käsittää 28 yksipaikkaista E-konetta sekä kahdeksan kaksipaikkaista F-konetta. Ruotsin ilmavoimat puolestaan on tilannut Saabilta 60 yksipaikkaista Gripen E -hävittäjää.