Saksa tilaa 38 uutta Eurofighteria - lisätilauksia mahdollisesti vaalien jälkeen vuonna 2021

Eurofighter_GER_1Saksan liittotasavallan parlamentti hyväksyi 5,4 miljardin euron rahoituksen enintään 38 uuden Eurofighter-hävittäjän hankintaan. Tuotanto aloitetaan välittömästi ja toimitukset Luftwaffelle alkavat vuonna 2025.

Nyt tilatut Eurofighter Typhoonit varustetaan  elektronisesti keilaavalla AESA-tutkajärjestelmällä sekä viimeisimmän Tranche 4 -version ohjelmistopäivityksin. Nykyisin käytössä olevat Eurofighterit ovat Tranche 3 -tuotantoerää.

Nyt saatu hankintahyväksyntä on osa Saksan pitkän aikavälin suunnitelmaa, jossa on tarkoitus hankkia kaikkiaan 93 Eurofighteria ja 45 Boeing F/A-18 Super Hornetia. Seuraavien tilauksien odotetaan toteutuvan Saksan vaalien jälkeen vuonna 2021.

EF_2_apronEnsimmäisen erän uudet hävittäjät korvaavat Saksan ilmavoimien vanhoja ns. Tranche 1 -version eli ensimmäisen tuotantoerän Eurofightereita. Vanhat hävittäjät on tarkoitus myydä eteenpäin.

Eurofighter Typhoon -hävittäjien toimitukset Saksan ilmavoimille odotetaan alkavan vuonna 2025 ja tuotanto alkaa välittömästi. Eurofighterit valmistetaan neljän maan konsortiossa - Saksassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Espanjassa - ja Airbus Defense vastaa koneiden lopullisesta kokoonpanosta Saksan Manchingissa.

”Tämänpäiväinen Saksan parlamentin ilmoitus aikeesta ostaa jopa 38 Eurofighter -hävittäjää osoittaa vahvaa luottoa koneen kykyihin ja vahvistaa Eurofighter roolia Euroopan puolustuksen selkärankana vuosikymmeniä eteenpäin”, BAE Systemsin ilmailuliiketoiminnan toimitusjohtaja Andrea Thompson sanoo.

”Eurofighter on edelleen yksi maailman menestyneimmistä hävittäjistä, joka ylläpitää tuhansia arvokkaita työpaikkoja kaikkialla Euroopassa ja kansainvälisiä kumppanuuksia.”

EF_ecaptor_pirateSaksan lisäksi myös Espanja on hankkimassa uusia Eurofightereita. Hävittäjätyyppi on ehdolla myös Sveitsin Air2030- Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa.

Eurofighter Typhoonin uusimmissa T3+/T4 -versiossa olisi mukana Captor-E AESA-tutka, Pirate FLIR sekä PRAETORIAN omasuojajärjestelmä. Käytössä olisivat mm.  Meteor-ilmataisteluohjukset ja Brimstone sekä Storm Shadow -ohjukset.

Lue myös: