Espanja sai tarjouksen 20 uudesta Eurofighter Typhoonista - korvaavat F/A-18 Hornet -hävittäjiä

spain_Hornet_Ejercito_del _Aire_1Airbus on neuvotellut Espanjan kanssa ehdotuksesta ja sopimuksesta 20 Eurofighter Typhoonin tilaamiseksi. Sopimusta odotetaan solmittavaksi vuoden 2021 aikana. Espanja korvaa uusilla Eurofightereilla ikääntyviä Boeing F/A-18A/B Hornet -hävittäjiä.

Espanjan Halcón-hanke eteni kesällä 2020 Eurofighter Typhoonien valintaan. Neuvottelut ovat edenneet ja Airbus toimitti ehdotuksensa Espanjan hallitukselle. Kanarian saarten Gandon lentotukikohdasta operoivia F/A-18A/B Hornet -hävittäjiä on määrä korvata näillä 20:llä uudella Eurofighterilla vuosina 2025-2030.

Hankittavat Eurofighter Typhoonit olisivat viimeisintä tuotantoversiota ja mukana olisi myös kehitteillä oleva uusi E-Scan -tutka.

eurofighter_bap_spanishairfoceEspanjan ilmavoimilla Ejército del Aire Españolilla on nykyisin käytössään 73 Eurofighter Typhoonia. Niistä viimeiset on toimitettu aiemmin vuoden 2020 aikana. Eurofightereiden lisäksi Espanjalla on myös kaikkiaan 91 EF-18A ja EF-18B Hornet -hävittäjää. Niitä on käytössä Kanarian saarten lisäksi myös Zaragozassa ja Madridissa.

Qatarin ja Kuwaitin tilaukset pitävät Eurofighter Typhoonien tuotantoa yllä ainakin vuoteen 2024 saakka. Espanjan tilaus jatkaa kokoonpanolinjaston toimintaa Espanjan Getafessa vuoteen 2030 saakka. Espanja on yksi Eurofighter-ohjelman jäsenmaista Saksan, Ison-Britannian ja Italian ohella. Hävittäjää valmistetaan ja kehitetään Airbusin, BAE Systemsin ja Leonardon yhteistyöllä Italian Torino-Casellessa, Englannin Wartonissa, Espanjan Getafessa sekä Saksan Manchingissa.

Espanjalla, Saksalla, Isolla-Britannialla, Italialla, Itävallalla, Omanilla, Saudi-Arabialla, Qatarilla ja Saudi-Arabialla on käytössä yhteensä yli 560 Eurofighter Typhoonia.

EF_2_apronEurofighter Typhoonit ovat ehdolla myös Sveitsin Air2030- ja Saksan Luftwaffen ja Suomen HX-hankkeissa. Tilauksia on kaikkiaan 623 hävittäjästä.

Eurofighter Typhoonin uusimmissa T3+/T4 -versiossa olisi mukana Captor-E AESA-tutka, Pirate FLIR sekä PRAETORIAN omasuojajärjestelmä. Käytössä olisivat mm.  Meteor-ilmataisteluohjukset ja Brimstone sekä Storm Shadow -ohjukset.

BAE Systems on kertonut kehittävänsä hävittäjään mahdollisesti myös uutta laajakuvanäyttöä nykyisten ohjaamonäyttöjen tilalle. Se on osa Eurofighter Typhoonien pitkän aikavälin päivityssuunnitelmaa.

EF_ecaptor_pirate EF_widescreen