Airbus sai hävittäjätilauksen Saksalta - 30 yksipaikkaista ja 8 kaksipaikkaista Eurofighteria

Eurofighter-QuadrigaAirbus ilmoitti 11. marraskuuta solmineensa sopimuksen 38 Eurofighter Typhoon -hävittäjän toimittamisesta Saksan ilmavoimille Luftwaffelle. Tilaus nostaa Saksan yhteiseurooppalaisen hävittäjäohjelman suurimmaksi asiakkaaksi ja varmistaa hävittäjän tuotannon vuoteen 2030 saakka.

Saksan Quadriga-hankkeessa tilaamat 38 Eurofighter Typhoonia tulevat olemaan viimeisintä Tranche 4 -versiota ja niillä korvataan Luftwaffen vanhoja ensimmäisen tuotantosarjan Tranche 1-version Eurofightereita

Nyt vahvistettu tilaus sisältää 30 yksipaikkaista ja kahdeksan kaksipaikkaista Eurofighter Typhoonia. Hävittäjistä kolme varustetaan koelentojärjestelmin ja niitä käytetään Eurofighter-ohjelman kehityshankkeissa.

Luftwaffen tilaus vahvistaa Eurofighterin asemia, kun tuotanto on nyt turvattu vuoteen 2030 saakka. Saksan odotetaan tekevän myös lisätilauksia Eurofighterista, sillä maan odotetaan tilaavaan kaikkiaan 93 Eurofighteria ja 45 Boeing F/A-18 Super Hornetia. Seuraavien tilauksien odotetaan toteutuvan Saksan vaalien jälkeen vuonna 2021.

Uusimman Tranche 4 -version elinkaari jatkuu Airbusin mukaan pitkälle 2060-luvulle ja se integroituu tulevaisuuden eurooppalaiseen FCAS-ilmataistelujärjestelmään (Future Combat Air System).

Eurofighter Typhoonin uusimmissa T3+/T4 -versiossa olisi mukana Captor-E AESA-tutka, Pirate FLIR sekä PRAETORIAN omasuojajärjestelmä. Käytössä olisivat mm.  Meteor-ilmataisteluohjukset ja Brimstone sekä Storm Shadow -ohjukset.

BAE Systems on kertonut kehittävänsä hävittäjään mahdollisesti myös uutta laajakuvanäyttöä nykyisten ohjaamonäyttöjen tilalle. Se on osa Eurofighter Typhoonien pitkän aikavälin päivityssuunnitelmaa.

Eurofighter_GER_1Eurofighter Typhoon on ehdolla korvaamaan F/A-18 Horneteja Suomessa HX-hankkeessa, Sveitsissä Air2030-hankkeessa sekä Espanjassa Halcón-hankkeessa.

Airbus Defence & Space, BAE Systems, sekä Leonardo muodostavat Eurofighter-ohjelman yhdessä kumppanimaiden Ison-Britannian, Espanjan, Saksan ja Italian kanssa. Kyseessä on Euroopan suurin puolustusyhteistyöohjelma.

Hävittäjää valmistetaan ja kehitetään Airbusin, BAE Systemsin ja Leonardon yhteistyöllä Italian Torino-Casellessa, Englannin Wartonissa, Espanjan Getafessa sekä Saksan Manchingissa.

Lue myös: