Suomen Hornetit kotitukikohdistaan harjoitukseen Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa

nordicchallenge_net_Luftforsvaret Suomen Ilmavoimat osallistuu keväällä 2015 järjestettävään monikansalliseen harjoitukseen yhdessä Yhdysvaltain ja Ruotsin ilmavoimien kanssa. Lentotoiminta tapahtuu joko Pohjanlahden kansainvälisessä tai vaihtoehtoisesti Suomen ja Ruotsin ilmatilassa. Mukaan lähtee kahdesta neljään F/A-18 Hornet -hävittäjää

Yhdysvallat sijoittaa Viron Ämarin tukikohtaan vierailevan lento-osaston ja on tarjonnut Suomelle ja Ruotsille mahdollisuutta yhteiseen harjoitteluun. Yleisemminkin NATO:n Baltic Air Policing operaatioon osallistuvia lento-osastoja on vahvistettu turvallisuustilanteen kiristymisen takia. Baltian mailla ei ole omia taistelukoneita.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat yhteisharjoittelusta kokouksessaan 6. helmikuuta. Suomi on harkinnut tarjousta omien koulutustarpeidensa pohjalta ja päättänyt osallistua harjoitukseen yhdysvaltalaisen ja ruotsalaisen lento-osaston kanssa.

F16C_510thFighterSquadron_USAFYhdysvaltojen ilmavoimat USAF lähettää harjoitukseen 2 - 4 F-16 Fighting Falcon -hävittäjää. Suomesta osallistuu 2 - 4 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Ruotsi on mukana harjoituksessa vielä tarkentumattomalla määrällä Saab JAS 39 Gripen -hävittäjiä.

Normaalisti Yhdysvaltain ilmavoimien 510th Fighter Squadronin kotitukikohta on Aviano Air Force Base Italiassa. Käytössä on mm. Lockheed Martin F-16CG Fighting Falcon -hävittäjiä (kuvassa yllä).


Koneet operoivat Virosta, Ruotsista ja Suomesta

Suomalaiskoneet toimivat omista kotitukikohdistaan ja USAF:n koneet puolestaan Viron Ämarista. Koulutustapahtuma on suunniteltu siten, että myös ruotsalaiset voivat lentää omista tukikohdistaan.

Harjoitusalueet valitaan siten, että lento-osastot eivät tarvitse ilmatankkausta. Etäisyys tukikohdista harjoitusalueelle on 250-400 kilometriä.

amari_harjoitusalue_ilmavoiamtToiminta tapahtuu pääosin Selkämerellä Rauman ja Porin edustalla sijaitsevalla harjoitusalueella Suomen ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa (kartta oikealla).

Tarvittaessa käytetään normaaleja harjoitusalueita Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmavoimat tiedotteessaan.

"Suunniteltu alue Selkämerellä soveltuu harjoitteluun erinomaisesti. Sijainti on hyvä ja sen suuri koko (100 x 250 km) sekä rajoittamaton ilmatila mahdollistavat tehokkaan toiminnan", Ilmavoimien suunnittelupäällikkö eversti Jari Mikkonen tiivistää.

Koneet kohtaavat harjoitusalueella ja toteuttavat ennalta sovitun lentotehtävän. Mukana olevat hävittäjät toimivat aseistamattomina.

"Toiminta on luonteeltaan samantyyppistä kuin Suomen, Ruotsin ja Norjan yhdessä toteuttama Cross Border Training -harjoittelu pohjoisessa", Mikkonen muistuttaa.

Jutun otsikkokuvassa ovat kaikkien kolmen maan hävittäjät yhteiskuvassa Cross Border -harjoituksen yhteydessä.

Koulutustapahtumat tukevat kustannustehokkaasti ilmavoimien hävittäjäohjaajien koulutusta ja Suomen puolustuskyvyn kehittämistä. Harjoitusviikkojen aikana lennetään pääsääntöisesti yksi lentokierros päivässä muutamana päivänä viikossa.

F18_spartan_BRTE"Lennoilla harjoitellaan ilmataistelussa tarvittavaa taistelutekniikkaa ja -taktiikkaa. Lennot ovat esimerkiksi 2 vastaan 2 -tehtäviä", kertoo Mikkonen.

Suomi on jo vuodesta 2012 osallistunut monikansallisiin Baltic Region Training Event -harjoituksiin (BRTE, kuva oikealla). Niitä on järjestetty eri kokoonpanoissa vuodesta 2008 alkaen. Myös Ruotsi on ollut mukana.

päivitys klo 14.30: Ilmavoimien osallistuva kalusto ja tarkennettu harjoitusalueita

Lue myös: