Thomas Cook -konsernin pohjoismaisille osille uudet omistajat - lentoyhtiölle uusi nimi

OY-VKH_010719Petter Stordalenin Strawberry Group, Altor Fund V:n (Altor) sekä TDR Capitalin ostivat Tjäreborgin ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt eli matkanjärjestäjät Spies Tanskassa, Ving Norjassa ja Ruotsissa sekä lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavian, joka nimettiin uudelleen.

Tjäreborgin mukaan ostajat takaavat luotettavan, vahvan ja pääosin pohjoismaisen omistuksen kaikille yhtiöille sekä yhteensä noin 2 300 työntekijälle. Suomessa toimivan Tjäreborgin lisäksi yhtiöön kuuluvat matkanjärjestäjät Spies Tanskassa, Ving Norjassa ja Ruotsissa sekä lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Lentoyhtiö saa kaupan myötä myös uuden nimen ja Tjäreborgin mukaan se tunnettaisiin jatkossa nimellä Sunclass Airlines. Toistaiseksi tämän muutoksen aikataulua ei kommentoitu.  Lentoyhtiön käytössä on ollut yhteensä 14 Airbus A321 ja A330 -konetta.

Konserniin kuluvat myös omat hotellikonseptit Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club ja Sunprime Hotels. Yhteensä toimijoilla on pohjoismaisia asiakkaita vuosittain noin 1 600 000.

Strawberry Group ja Altor ostavat molemmat 40 prosenttia ja TDR Capital 20 prosenttia pohjoismaisesta konsernista. Koko toiminta siirretään uuden konsernin alle.

Tämä järjestetään niin, että osa sisaryhtiöistä (Ving Ruotsissa sekä Thomas Cook Northern Europe ja Thomas Cook Nordic Holding) menevät hetkellisesti konkurssiin, jotta kaikki saadaan siirrettyä uusien omistajien vastikään perustaman konsernin alle.

Yrityskauppa pitää sisällään kaiken Tjäreborgin ja sen sisaryhtiöiden nykyisen toiminnan eikä se tule vaikuttamaan asiakkaiden tämän hetkisiin tai tuleviin matkoihin. Yrityskaupan odotetaan olevaan kokonaisuudessaan valmis vuorokauden sisällä.

"Olen äärimmäisen iloinen, että Stordalen, Altor ja TDR ovat uudet omistajamme. Uusien omistajien taloudellinen tuki ja kokemus alalta antavat meille tarvitsemamme pitkäjänteisen vakauden sekä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia jatkaa tarjontamme kehittämistä tulevaisuudessa. Yrityskaupan seurauksena myös 2 300 henkilön työpaikat Tjäreborgilla, sen pohjoismaisilla sisaryhtiöillä ja lentoyhtiöllämme säilyy. Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme saamastamme tuesta viimeisten viikkojen aikana. Yhdessä uusien pohjoismaisten omistajiemme kanssa tulemme jatkamaan vuoden parhaiden viikkojen ja ainutlaatuisten lomakokemuksien tarjoamista", sanoo konsernijohtaja Magnus Wikner.

"Miehelle, joka rakastaa matkailualaa, tämä on suuri päivä. Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt ovat matkailualan helmiä, ja siksi olen uskomattoman ylpeä, että saan yhdessä kahden vankan kumppanin kanssa seistä tässä tänään, ja varmistaa yhtiöiden tulevaisuuden. Unohtamatta tietenkään kaikkia 400 000 asiakasta, joilla on syys-, joulu- ja kesälomat varattuina Tjäreborgin, Vingin, Spiesin ja Globetrotterin kautta. Sopimus merkitsee ennen kaikkea vakautta, ennustettavuutta ja turvallisuutta henkilöstölle sekä asiakkaille. Vahvan ja pitkäjänteisen pohjoismaisen omistajuuden myötä liiketoiminta saa ne valmiudet, joita se tarvitsee jatkaakseen johtavaa toimintaansa ja luodakseen vuoden parhaita viikkoja", sanoo uusi omistaja, Strawberry Groupin Petter Stordalen.

"Tämä on fantastisen hieno ja kannattava yritys, joka on joutunut valitettavaan tilanteeseen. Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt ovat lomamatkojen markkinajohtajia omien konseptihotelliensa sekä toimivan online-varausjärjestelmän ansiosta. Omistajamuutoksen myötä tulemme muiden rahoittajien kanssa lisäämään likviditeettiä noin kuusi miljardia kruunua, mikä turvaa toiminnan ja luo vakaan perustan tulevalle kehitykselle", sanoo Altorin osakas Harald Mix.

Lue myös: