Tulli kumosi ilmataisteluohjusten hakupäiden takavarikon

Tulli_ohjukset_2Lentotulli on 10. syyskuuta kumonnut kesäkuussa 2014 haltuunsa ottamien ilmataisteluohjusten hakupäiden takavarikon. Esitutkinnan kannalta sen jatkaminen ei ollut enää välttämätöntä. Lähetys luovutettiin tavaranhaltijan edustajalle tullimuodollisuuksien hoitamista ja maasta vientiä varten.

Tulli pysäytti Helsinki-Vantaan lentokentällä 24. kesäkuuta 2014 Vietnamista Hongkongin kautta saapuneen lentorahtilähetyksen, joka oli kauttakulkulähetyksenä matkalla edelleen Ukrainaan.

Tullin saamien asiantuntijalausuntojen mukaan lähetys sisälsi ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka on luokiteltava puolustusmateriaaliksi.

Tulli_ohjukset_1Lentoposti.fi arvioi jo 25. heinäkuuta, että takavarikoidut ohjusten osat voisivat Tullin julkaisemien kuvien perusteella olla  Neuvostoliitossa 80-luvulta asti valmistettujen Vympel R-73 (kuvassa vasemmalla) ja R-27-ilmataisteluohjusten (otsikkokuvassa) hakupäitä.

Ne olivat matkalla Vietnamista normaaliin huoltoon Ukrainaan. Aseviennistä annetun lain mukaan kauttakuljetus Suomen kautta edellyttää kuitenkin luvan hakemista puolustusministeriöltä.

Kyseisille tuotteille ei ollut haettu kauttakuljetuslupaa ja Tulli aloitti asiassa esitutkinnan rikosnimikkeellä puolustustarvikkeiden maastavientirikos.

Lähetyksen sisältämät tavarat takavarikoitiin heinäkuussa. Esitutkinnassa on selvitetty, että kyseessä oleva lähetys liittyy Ukrainan ja Vietnamin väliseen normaaliin sotilaalliseen yhteistyöhön ja oli matkalla Ukrainaan korjausta ja huoltoa varten.

 Lähetyksen annettiin jatkaa määränpäähänsä Suomen puolustusministeriön 3. syyskuuta 2014 myöntämän kauttakuljetusluvan turvin.

Takavarikon kumoamisesta huolimatta Tulli jatkaa edelleen asian tutkintaa puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena. Kansainvälisten rikosoikeusapupyyntöjen vuoksi tutkinnan on arvioitu kestävän vähintään puoli vuotta.

 Lue myös: