Työtuomioistuin: Ilmailualan työtaistelut laillisia - sovittelu jatkuu

iau_logoTyötuomioistuimen antaman päätöksen mukaan ilmailualan tukityötaistelut ovat laillisia. Työriidan sovittelu jatkuu tänään perjantai-iltapäivällä 8. toukokuuta. Tukilakkojen uhka on edelleen olemassa ja nykyinen aikataulu niille on 19.-20. toukokuuta.

"Työriidan sovittelua jatketaan tänään iltapäivällä", kommentoi valtakunnansovittelija Minna Helle.

"Sovittelua voidaan nyt jatkaa työriitalain edellyttämällä tavalla", sanoi IAU:n Juhani Haapasaari.

Käynnissä olevassa kiistassa on kyse maahuolinnan työehtoista. Ilmailualan unioni pyrkii saamaan Finavian tytäryhtiön Airpon noudattamaan yleissitovaa työehtosopimusta. Kiista uhkaa laajentua tukilakkoihin, joka voisi vaikeuttaa mm. Finnairin liikennettä.

IAU vaatii Airpro Oy:tä noudattamaan IAU:n omaa työehtosopimusta maapalvelutyössä. Työnantajan kannan mukaan Airprolla on vuonna 1996 solmittu yrityskohtainen työehtosopimus, joka on neuvoteltu Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja palkansaajajärjestö Pardian välillä.

Työnantajaa edustava PALTA haki työtuomioistuimelta päätöstä tukilakkojen laillisuuteen, josta päätös tuli tänään 8. toukokuuta. Tukilakot ovat sen mukaan laillisia. PALTA pettyi päätökseen ja vaatiin työrauhajärjestelmän pikaista uusimista.

"Työrauhajärjestelmässä on valuvika. On käsittämätöntä, että se mahdollistaa oman työriidan tukemisen käyttämällä apuna toista omaa sopimusalaa, jossa työehtosopimus on voimassa ja työrauha päällä. Vielä eriskummallisemmaksi asian tekee se, että kyseessä on sama asiakokonaisuus", toteaa Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

 Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry uhkaavat lentoliikennettä työtaistelutoimilla Airprossa tiistaina 19. ja keskiviikkona 20. toukokuuta klo 06.00–18.00. SLSY:n lakko koskee Helsingistä lähtevää liikennettä.   

 IAU on uhannut järjestää tukilakot samoina päivinä useissa maapalveluita tarjoavissa
yhtiöissä. Jos lakko toteutuu, ovat muun muassa Finnairin maapalvelut vaarassa pysähtyä.

Tukilakon myötä iso osa lentoliikenteestä pysähtyy lakon ajaksi ja vaikeutuu useina päivinä. Vaikutusten piirissä voi olla jopa yli 100 000 matkustajaa, ja työnantajapuolen mukaan arvioidut vahingot liikkuvat kymmenessä miljoonassa eurossa.

Lue myös: