Unkari hankkii kaksi ilmatankkauskykyistä KC-390 Millenium -monitoimikuljetuskonetta

Embraer KC-390 HungaryUnkarin hallitus ja Embraer ovat solmineet sopimuksen kahden ilmatankkauskykyisen Embraer KC-390 -monitoimikuljetuskoneen hankinnasta. Toimitusten on määrä alkaa vuonna 2023.

Nato-maa Unkarin sopimus käsittää kaksi KC-390 Millenium -ilmatankkauskonetta, sekä miehistön ja tekniikan koulutukset. Hankinta täyttää vaatimukset siviili- ja sotilasoperaatioiden kyvyistä, jota ilmakuljetuskyvyn kehittämiseksi vuonna 2018 astettu hanke esitti. KC-390 -koneet on määrä toimittaa Unkarille vuosina 2023-2024.

KC-390 -koneet vahvistavat Unkarin puolustusvoimien kykyä taktisen ilmakuljetuksen, ilmatankkauskyvyn ja medevac-toimintojen osalta. KC-390 soveltuu myös mm. etsintä- ja pelastusoperaatioihin ja ilmapudotuksiin. Hankintaan kuuluu myös maailman ensimmäinen KC-390 -koneeseen asennettava tehohoitoyksikkö.

KC-390 Millenium on valmistajan mukaan täysin Nato-yhteensopiva myös koneen avioniikan ja kommunikaatiojärjestelmien osalta. Ilmatankkauksen osalta se voi ottaa kontaktit niin Unkarin Saab Gripen -hävittäjien kuin muiden samaa letku/kori -menetelmän (Probe and Drogue) käyttävien hävittäjätyyppien kanssa.

Unkari on KC-390 Milleniumin toinen operaattori Euroopassa. Ensimmäinen tilaaja oli Portugali, joka solmi sopimuksen viidestä koneesta vuonna 2019. Myös niiden toimitukset alkavat vuonna 2023. Ensimmäisenä konetyypin otti käyttöön Brasilian ilmavoimat vuonna 2019.

 Lue myös: