Yölennolla ollutta pienlentokonetta häirittiin vihreällä laservalolla Lappeenrannassa - poliisi tutkii tapausta

Laserhairinta_rajaheko_videoPoliisi on saanut ilmoituksen Lappeenrannassa 13. lokakuuta tapahtuneesta pienlentokoneeseen kohdistetusta laserhäirinnästä. Yölennolla olleen pienlentokoneen ohjaamoon kohdistettu vihreä laservalo vaikeutti lentäjän kykyä ohjata lentokonetta. Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeellä vaaran aiheuttaminen.

Kirkas vihreä laservalo kohdistettiin Sammonlahden alueella 13. lokakuuta noin kello 19.00 pienlentokoneeseen. Laservalo häikäisi yölennolla ollutta lentäjää. Häiriköinti vaikeutti lentäjän kykyä ohjata lentokonetta ja aiheutti näin merkittävän vaaratilanteen. 

Poliisi pyytää tapahtuneen nähneiltä tai siitä muuten jotain tietäviltä. Tutkinta jatkuu rikosnimikkeellä vaaran aiheuttaminen.

Ilma-alusten häirintä laserilla on vakava uhkatekijä lentoliikenteessä. Lasersäteet voivat haitata lentäjien näkemistä etenkin lennon kriittisissä vaiheissa, kuten lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana.

Laserhairinta_2021_2Lasersäteet vaikeuttavat lentäjän keskittymistä ja voivat aiheuttaa näköhäiriöitä sekä toimintakyvyn osittaisen menetyksen. Osuessaan ilma-aluksen ohjaamon ikkunaan säde tyypillisesti vielä siroaa, jolloin se saattaa häikäistä koko ohjaamon.

Laserhäirintä on rikos. Vaikka laserilla häiriköinti tehtäisiin ajattelemattomuutta ja tietämättömyyttä, on lasersäteellä ilma-aluksen miehistön osoittaminen aina rangaistava teko, vaikka siitä ei aiheutuisi konkreettista vaaraa ilma-alukselle tai sen miehistölle. Vahingon aiheuttaja joutuu myös korvausvastuuseen.

Lue myös: