Baana 23 tuo Hornetit maantietukikohtaan Tervoon seututielle 551 - mukana F-35A ja Typhoon-hävittäjiä

Baana22_ATCkontti(Päivittynyt 18.9. klo 14.15) Ilmavoimat järjestää syyskuussa Baana 23 -maantietukikohtaharjoituksen, joka tuo hävittäjät Tervoon seututielle 551. Maantietukohtaharjoitukseen odotetaan saapuvaksi myös liittolaismaiden Typhoon ja F-35A -hävittäjäkalustoa. Myöhemmin syyskuussa järjestetään myös ilmavoimien pääsotarharjoitus Ruska 23, joka hajauttaa hävittäjät tukikohtiin eri puolille Suomea.

Tervossa Pohjois-Savossa 18.–22. syyskuuta 2023 järjestettävä Baana 23 -harjoitus on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus, jonka järjestämisvastuussa on tänä vuonna Karjalan lennosto. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen.

Baana 23 -harjoituksessa on lentotoimintaa Tervon maantietukikohdassa ja Rissalan tukikohdassa tiistaista torstaihin 19.–21. syyskuuta päivittäin kello 10–24 välisenä aikana ja perjantaina 22. syyskuuta kello 10–15.

Baana22_HN_4tiellaHarjoituksen lentotoiminnallisina tavoitteina on lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan päivä- ja yölento-olosuhteissa. Harjoituksessa on mukana pääasiassa Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Harjoitukseen osallistuu myös muuta Ilmavoimien lentokalustoa.

Baana 23 -harjoitukseen osallistuu lisäksi liittolaismaiden ilma-aluksia. Ilmavoimat tiedottaa harjoitukseen osallistuvista liittolaismaiden ilma-aluksista ja osastoista myöhemmin yksityiskohtien varmistuttua.

Aiemmin Suomen maantietukikohdissa ovat harjoitelleet Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjät. Aviation Weekin heinäkuisen uutisen mukaan Ison-Britannian ilmavoimien on tarkoitus osoittaa Eurofighter Typhoon FGR4 ja Lockheed Martin F-35B -hävittäjien maantietukikohtakelpoisuutta ja harjoitella hajautettua toimintaa Isossa-Britanniassa ja Suomessa. Todennäköisesti Suomessa harjoittelisivat Typhoon-hävittäjät.

Ilmavoimat vahvisti 15. syyskuuta Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjien osallistumisen Baana 23 -harjoitukseen. RAF:n Eurofighterit tukeutuvat Karjalan lennoston Rissalan tukikohtaan. 18. syyskuuta ilmavoimat kertoi myös Norjan ilmavoimien F-35A -hävittäjien osallistuvan Baana 23 -harjoitukseen.

 

Liikennejärjestelyt ja liikkumisrajoitukset Tervon alueella

Baana23_TervoKarjalan lennosto ottaa seututiellä 551 sijaitsevan Tervon maantietukikohdan käyttöön aikavälille 18.-27.9.2023. Käyttöön otettavalla alueella on liikkumisrajoituksia harjoitusten aikana myös Baana-harjoitusta seuraavassa Ruska-harjoituksessa.

Baana 23 -harjoituksessa tilapäinen rajoitusalue EFR561 Tervo yltää yltää maanpinnalta lentopinnalle 95 eli valvottuun ilmatilaan saakka. Koko harjoitusalueella on dronen lennättäminen ja metsästys kielletty 24 h 18.–27. syyskuuta 2023.

Harjoitustoiminta aiheuttaa liikennejärjestelyjä Karttula – Tervo välisen seututien 551 (Sininen tie) sulkemisen vuoksi sekä liikkumisrajoituksia lähialueen asukkaille. ELY-keskus sulkee seututie 551 välillä Karttula – Tervo liikenteeltä Tervon varalaskupaikan kohdalta maanantaina 18. syyskuuta kello 10 alkaen.

Baana23_Tervo_tieliikenneTie avataan yleiselle liikenteelle keskiviikkona 27. syyskuuta kello 18 mennessä. Sulun aikana kaikki tieliikenne ohjataan kiertotietä Karttula (seututie 554) – Ahvensalmi (teiden 554 ja 5512 risteys) – Tervo (yhdystie 5512).

Puolustusvoimat on ottanut käyttöönsä harjoitusalueen hallinnollisella päätöksellä, joten siellä liikkuminen on sallittu vain kulkuluvan saaneilla.


Tervossa yleisöpäivä 19.9. - muutoin kulkeminen rajoitettua

Tervon maantietukikohdassa järjestetään 19. syyskuuta Baana 23 -harjoituksen aikana yleisöpäivä. Tuolloin on mahdollisuus tutustua harjoitukseen ja maantielle pysäköityyn F/A-18 Hornet -hävittäjään kello 11.00-12.00.

Joutsa_270922Varalaskupaikan yleisöpäivään saapuvien tulee kokoontua Ahvensalmen ja Tervon teiden risteykseen (551 ja 5512), josta voidaan siirtyä  varalaskupaikan Tervon puoleiseen päähän. Autoilla saapuvat pysäköivät maantien varteen.

Muina aikoina Baana 23 harjoituksessa yleisölle ei ole mahdollista seurata toimintaa liikkumiselta rajoitetun alueen sisältä. Puolustusvoimien käyttöönottamalla harjoitusalueella liikkuminen on sallittu vain kulkuluvan saaneilla, kuvallinen henkilökortti (passi, ajokortti, kelakortti, henkilökortti) on esitettävä pyydettäessä. Lentotoiminnan aikana alueelle ei pääse ja kulkijoiden tulee varautua viiveeseen. MH

Päivitys: Lisätty vahvistus RAF:n Eurofighter Typhoonien ja Norjan F-35A -hävittäjien osallistumisesta Baana 23 -harjoitukseen.