Ensimmäinen matkustajaversion Cessna SkyCourier on toimitettu - 19-paikkaisella saarihyppelyä Havaijilla

SkyCourier_pax_1Textron Aviation on 23. toukokuuta toimittanut ensimmäisen matkustajaversion uudesta Cessna 408 SkyeCourierista Western Aircraft Inc:lle. Tämä kokonaan uutta suunittelua edustava 19-paikkainen matkustajakone sijoitetaan Havaijille, jossa se lentää saarten välillä Lāna’i Airin väreissä. Alhaisia operointukustannuksia tarjoava SkyCourier voisi tarjota mahdollisuuksia ohuille reiteillä myös Suomessa tulevaisuuden sähkölentokoneratkaisuja odotellessa.

Ensimmäinen matkustajaversion Cessna SkyCourier (N971LA) aloittaa ilmataksipalvelut Havaijilla Oahu ja Lāna’in välillä. Operaattorina on Lāna‘i Air, joka lentää alueella Honolulun ja  Lāna’in väliä Pilatus PC-12 -koneella.

SkyCourier on kokonaan uudentyyppinen ja ns. puhtaalta pöydältä suunniteltu lentokonetyyppi. Se sai tyyppihyväksynnän alkuvuodesta 2022 ja tarjolla on sekä matkustaja- että rahtiversiot. Jälkimmäisen osalta avausasiakas oli FedEx Express, joka sai koneen kaksi kuukautta tyyppihyväksynnän jälkeen.

SkyCourier_paxSkyCourierissa on iso rahtiovi, jonka lisäksi matkustamossa on tarjolla tasainen lattia, jonka vetoisuus on kolme LD3-konttia. Hyötykuormaa voidaan kuljettaa jopa noin 2700 kg. Vaihtoehtoisesti 19-paikkaisena matkustajaversiona koneella voidaan kuljettaa 2300 kg:n hyötykuormaa.

SkyeCourier on suunniteltu todelliseksi monitoimikoneeksi ja normaalitoimintaa helpottamaan koneeseen on suunniteltu nopeat huollot mahdollistava rakenne. Matkustamon osalta käytössä on myös erityiset ratkaisut, joilla esimerkiksi penkit ja matkatavarahyllyt voidaan irrottaa koneesta nopeasti.

SkyCourier_cargoVoimanlähteinä toimii kaksi Pratt & Whitney PT6A-65SC -potkuriturbiinimoottoria, jotka mahdollistavat yli 200 solmun matkalentonopeuden ja noin 900 merimailin eli noin 1660 kilometrin toimintamatkan. Kiitotievaatimus on noin kilometrin verran.

Useat valmistajat kehittävät sähkölentokonetta, joka mahdollistaisi uudenlaiset kannattavat lentoreitit. Textronin Cessna SkyCourier on kuitenkin valmis ratkaisu, joka on käytettävissä nykyisin määräyksin ja nykyisellä infralla. Toimintamatka mahdollistaisi lennot laajasti esimerkiksi Suomessa ja lähialueilla.

Koneen kiinteä laskutelinejärjestelmä mahdollistaa operaatiot myös huonopintaisilta kiitoteiltä ja alkuvuodesta 2023 Textron julkisti SkyCourieriin uuden sorasarjan, joka mahdollistaa merkittävän operointiympäristön laajentamisen. Sen avulla konetyyppi soveltuu mm. humanitääristen operaatioiden tarpeisiin, lainvalvontatehtäviin, ambulanssilentoihin sekä sotilastoimintaan. MH

Lue myös: