Kapteeni Petteri "Loudeater" Kairinen on Ilmavoimien vuoden 2024 F/A-18 Hornet -esityslentäjä

PetteriKairinen_ilmavoimatKarjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n kapteeni Petteri Kairinen on Ilmavoimien vuoden 2024 pääesityslentäjä. Kokemusta F/A-18 Hornet-hävittäjällä lentämisestä Kairiselle on kertynyt tähän mennessä kymmenen vuotta ja tuhat lentotuntia. Kapteeni Kairisen suunnittelemassa esityslentosarjassa on mukana erityisesti liikkeitä, joiden aikana hävittäjän nokka osoittaa joko suoraan tai viistosti kohti yleisöä.

Esityslentämisen lisäksi Kairinen toimii Karjalan lennoston 1. lentueen varapäällikkönä vastaten lennoston operatiivisesta lentotoiminnasta ja sen suunnittelusta. Laivueen päivittäisessä lentopalveluksessa Kairinen toimii ilmataisteluopettajana. Call sign ”Loudeater” – nimeämiseen liittyy tarina eräässä Hornet-tapaamisessa tapahtuneesta turhan kovaäänisestä kommentoinnista ruokailutilaisuuden yhteydessä.

HN_2021_2Kapteeni Kairisella on erittäin korkeat odotukset esityslentokaudesta, jossa on mukana kolme ulkomaan näytöstä, kotimaan päälentonäytös sekä pienempiä tapahtumia.

"Tänä vuonna kävi poikkeuksellisen hyvä tuuri lentonäytösten määrässä ja sijainnissa. Lentonäytökset ovat jakautuneet hyvin kesään ja syksyyn. Odotan luonnollisesti aika kiireistä, mutta hyvin mielenkiintoista kautta", sanoi kapteeni Kairinen.

Edelliskauden varaesityslentäjänä toiminut Kairinen aloitti uusien esityslentosarjojen suunnittelun jo esityslentokauden päättyessä syksyllä 2023.

Mukaan on tulossa liikkeitä, missä nokka osoittaa joko suoraan tai viistosti kohti yleisöä. Tämä mahdollistaa hävittäjän liikeradan ja liikehtimiskyvyn näkymisen yleisölle tietyissä liikkeissä huomattavasti selvemmin kuin esityslinjan suhteen tehtävissä liikkeissä.

HN_lakeuksien_yllaEsityslennon pituus tulee oleman hieman edellisvuotta lyhyempi. Pienempi polttoainemäärä näkyy heti positiivisesta liikehtimiskyvyssä jo heti lentosarjan alussa. Hävittäjän suorituskyky pääsee heti alusta paremmin esille.

Kaikki esityslentosarjatn liikkeet kuuluvat Hornetin liikesarjapankkiin ja ovat hyväksyttyjä liikkeitä. Kaikki Hornet-lentäjät ovat lentäneet samoja liikkeitä, mutta ainoastaan korkealla ja liitettynä taistelun mukaiseen liikehtelyyn. Esityslentosarjassa liikkeitä lennetään paljon matalammalla alarajalla, ja otetaan huomioon liikkeiden näyttävyys yleisölle.

HN_teippaus_3Kapteeni Kairinen pyrkii harjoittelemaan esityslentokautta varten kolme lentosuoritetta viikossa ja ennen lentonäytöstä on tavoitteena lentää yksi harjoituskierros esiintymislentopaikalla. Sääolosuhteet vaikuttavat valittavaan lentosarjaan ja suurin haaste on usein kova sivutuuli.

Vuonna 2024 Ilmavoimien F/A-18 -varaesityslentäjä on Lapin lennoston kapteeni Paulus Kärnä.


Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -solo nähdään seuraavasti

Sotilasilmailusta Ammatti -tapahtuma Pirkkala 15.5.

Sotilasilmailusta Ammatti -tapahtuma Tikkakoski 23.5.

Vaasa Airshow 15. - 16.6.

Nordic Air Power 2024 (Ruotsi) 24.8.

Airpower 24 (Itävalta) 6.-7.9.

International Sanicole Airshow (Belgia) 21.-22.9.

Lue myös: