Enontekiön lentoaseman toiminnan turvaaminen mukana vuoden 2025 budjettiesityksessä

EFET_kiitotie_FinaviaHallitus kertoo vuoden 2025 talousarvioesityksessään huolehtivansa Enontekiön lentokentän toimintaedellytyksistä. Enontekiön kunnan omistama lentokenttä saa hallitukselta tukea toimintaedellytysten tukemiseksi, kun lentoasemalle kohdennetaan 240 000 euron avustus.

EFET_asemataso_FinaviaEnontekiön lentoasemalla suoritetaan suurremonttia, jossa uudistetaan kiito- ja rullausteiden sekä asematason päällyste. Remontin hinnaksi on kerrottu yli viisi miljoonaa euroa. Hanketta ovat tukeneet noin viidellä miljoonalla eurolla Lapin liitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Vuonna 2023 Enontekiön lentoasemalla oli lähes 33 000 matkustajaa. Heistä valtaosa saapui Enontekiöön tilauslennoilla Isosta-Britanniasta. Keväällä 2024 Enontekiö oli yksi Naton Nordic Response 24 -suurharjoituksessa näyttämöistä, kun sieltä operoitiin maaliskuussa miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Enontekion_lentoasemaNato-harjoitukseen liittyen lentoaseman kautta kulki maakuljetuksena harjoitukseen yli 800 ruotsalaista ajoneuvoa. Kuljetukset purettiin, valmisteltiin, miehitettiin ja ryhmitettiin ennen kuin ne lähtivät tehtäviinsä. Harjoituksen loppuessa sama tehtiin toisin päin.

Harjoitus osoitti lentoaseman kykenevän toimimaan logistisena keskuksena ja alustana monen tyyppiselle toiminnalle. Harjoitukseen liittyvien maaoperaatioiden lisäksi lentoasemalla oli noin 100 helikopterioperaatiota sekä 15 lentokoneilla toimitettua operaatiota. Niiden lisäksi lentoasemaa käytti myös normaali tilauslentoliikenne.

Toukokuussa 2024 Huoltovarmuuskeskuksen Ilmakuljetuspoolin toimikunta hyväksyi Enontekiön lentoaseman huoltovarmuuskriittiseksi yritykseksi. Tällaiset yritykset ovat osa Suomen toimintakyvyn ja sen edellyttämän huoltovarmuuden hyväksi työskentelevää Huoltovarmuusorganisaatiota.
 
Enontekiön lentoaseman toimitusjohtajana vuodesta 2021 lähtien toiminut Marko Halla valittiin toukokuussa Enontekiön kunnanjohtajaksi.