F-35 Lightning II -hävittäjät lentokieltoon - miten käy Englannin vierailun

f35b_firstflight1net_usmarines

Yhdysvaltain puolustusministeriö tiedotti myöhään torstai-iltana 3. heinäkuuta kaikkien Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjien asettamisesta toistaiseksi lentokieltoon. Syynä on tulipalo, joka syttyi lentoonlähtövaiheessa viime kuussa yhdessä F-35A-koneessa. Lentokielto saattaa estää myös uuden konetyypin ensiesiintymiset Englannissa International Air Tattoossa ja Farnborough Air Show'ssa.

F-35:n piti osallistua jo tänään 4. kesäkuuta ohilennolla Englannin uuden Queen Elizabet -luokan lentotukialuksen kastajaistilaisuuteen. Lentokielto esti tämän. F-35 on uudelle alukselle tuleva konetyyppi.

Euroopan vierailun valmistelut kuitenkin jatkuvat ja on mahdollista, että F-35 saapuu lentokiellosta huolimatta erikoisluvalla Royal International Air Tattoo ja Farnborough International Airshow -tapahtumiin. Ratkaisu vierailusta tehdään Pentagonin tiedotteen mukaan ensi viikolla.

f-35C_firstproduction_net_lockheedmartinNousukiidossa ollut F-35A syttyi tuleen Eglin Air Force Basessa Floridassa 23. kesäkuuta. Lentäjä ehti pysäyttää koneensa kiitotielle ja poistua itse turvallisesti. Hävittäjä kuitenkin vaurioitui pahoin.

Tutkimukset keskittyvät koneen F135-moottoriin ja sen järjestelmiin. Moottorivalmistaja Pratt & Whitney on mukana selvityksessä.

Tulipalon jälkeen ilmavoimille tarkoitettu F-35A asettettiin toistaiseksi lentokieltoon. Nyt se laajeni koskemaan myös merijalkaväen F-35B ja merivoimien F-35C-koneita.

F-35A CTOL (Conventional Takeoff and Landing)  on USAF:n käyttöön tuleva tavallisia kiitoteitä käyttävä hävittäjä, F-35B STOVL (Short Takeoff/Vertical Landing) merijalkaväen pystysuoraan laskuun kykenevä versio ja  F-35C CV (Carrier Variant ) UN Navyn tukialuskone.

Joint Strike Fighter -nimellä (JSF) uransa aloittanut F-35 Lightning II on viidennen sukupolven hävittäjä, jossa on pyritty yhdistämään stealth-koneen pieni tutkaheijastus nopeaan ja liikehtimiskykyiseen taistelukoneeseen.

F-35:n eri versioilla aiotaan korvata USAF:n F-16 Fighting Falcon -hävittäjät ja A-10 Thunderbolt II -maataistelukoneet, merivoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät sekä merijalkaväen F/A-18 Hornet ja AV-8B Harrier -hävittäjät.

 Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: