Japani sallii Ison-Britannian ja Italian kanssa kehittävän uuden sukupolven hävittäjän viennin

GCAP_2_jpdefJapani on helpottanut tiukkoja puolustusteollisuutta koskeavia vientirajoituksia ja sallii uuden sukupolven hävittäjän viennin ulkomaille tietyissä rajoitetuissa tapauksissa. Japani kehittää GCAP-yhteishankkeessa (Global Combat Air Programme) hävittäjää Ison-Britannian ja Italian kanssa.

Japanin hallitus tunnisti ongelman, joka piti korjata uuden hävittäjähankkeen kehittämisen tieltä, jotta koneita voitaisiin toimittaa kolmansiin maihin. Maan parlamentti päätti hävittäjäviennin sallimisesta tiistaina 26. maaliskuuta 2024.

GCAP_1_JPdefPuolustusteollisuuden osalta ainoa hyväksyttävä vientituote on kehitettävä uuden sukupolven hävittäjä ja jokainen vientihanke vaatii senkin osalta edelleen erikseen parlamentin hyväksynnän. Hävittäjiä voidaan toimittaa vain valtioille, joilla on puolustussopimus Japanin kanssa eivätkä ne ole aktiivisia konflikteissa.

Tällainen puolustussopimus on solmittu Japanin ja Australian, Filippiinien, Indonesian, Intian, Ison-Britannian, Italian, Malesian, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Singaporen, Thaimaan, Vietnamin, Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Yhdysvaltain kanssa.

Japanin hallituksen mukaan maan pitää kehittää hävittäjä, jonka suorituskyvyt vastaavat maan turvallisuusympäristöä. Japani, Iso-Britannia ja Japani työskentelevät parhaillaan hävittäjäsuunnittelussa määrittelyiden parissa ja päätöksiä määrityksistä ja suorituskyvystä tehdään viiden vuoden sisällä. Kehitysvaiheeseen on määrä edetä vuonna 2025.

GCAP-hävittäjähanketta kehitetään yhteensopivaksi Yhdysvaltain, Nato-maiden sekä eurooppalaisten kumppanimaiden ja Tyynenmeren alueen kumppanimaiden järjestelmien kanssa. Osapuolilla on yhteinen suunta kehittää laajempi ilmataistelujärjestelmä, joka toimii yhteistyössä kaikkien puolustushaarojen kanssa.

GCAP_trilateraaliGCAP-hankkeessa otettiin merkittävä askel joulukuussa 2023, kun osapuolet solmivat sopimuksen GCAP-hankkeen kansainvälisen GIGO-hallitusorganisaation (GCAP International Government Organisation) perustamisesta. Se vastaa suorituskykyvaatimuksista ja valvoo teollisen valmistuksen aikatauluja ja kustannuksia.

Kyseinen sopimus solmittiin vain 12 kuukautta GCAP-hankkeen muodostumisen jälkeen. Aiemmin Japani kehitti itsenäisesti F-X -hävittäjää ja Iso-Britannia ja Italia Tempestiä.

GCAP_BAEGCAP-hankkeen teolliset yhteistyökumppanit ovat Leonardo, Mitsubishi Heavy Industries ja BAE Systems. Kaikkiaan hankkeen parissa työskentelee yli 9000 ihmistä ympäri maailmaa ja kolmesta partnerimaasta mukana on yli 1000 alihankkijaa. Mukana ovat mm. Rolls-Royce ja MBDA.

GCAP-hävittäjän on määrä olla valmis vientituote vuonna 2035. Japani aikoo korvata uudella hävittäjällä ikääntyvät F-2 -hävittäjät ja Iso-Britannia sekä Italia Eurofighterit. MH

Lue myös: