Puolustusvoimain itsenäisyyspäivän paraati Oulussa - ilmassa Hornetit, Hawkit ja MD500- sekä NH90-kopterit

P20_DAYPuolustusvoimat juhlistaa Suomen 106. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta 2023 valtakunnallisella paraatilla Oulussa. Paraatikatselmus järjestetään Raatin stadionilla urheilukentällä ja ohimarssi Merikosken silloilla. Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon voi tutustua Oulun kauppatorilla. Vuoden 2023 itsenäisyyspäivän teemana on itsenäisen Suomen puolustajat.

Itsenäisyyspäivänparaatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1300 henkilöä.

Paraatikatselmus alkaa kello 12 Raatin stadionilla, jonne yleisön kannattaa tulla hyvissä ajoin. Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteri nimittäin esittäytyy stadionin yllä kello 11.15, ja paraatijoukot ryhmittyvät katselmuskentälle kello 11.35 alkaen.

Yleisöä pyydetään saapumaan itsenäisyyspäivänä tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan.

paraati19_LEPO_2Merikosken silloilla kello 13 alkavaan ohimarssiin osallistuu jalan marssivien joukkojen lisäksi moottoroidussa osastossa lähes 70 Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten ajoneuvoa.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien MD500 ja NH90 -helikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Oulun alueella.

Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden varmistamiseksi. Poikkeuksena tähän on ainoastaan viranomaistoiminta.

paraati19_LEPO_1Jalan marssivat joukot aloittavat ohimarssin Koskitien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Moottoroitu osasto lähtee liikkeelle ohimarssiin Valtatien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Ohimarssi etenee Merikoskenkatua keskustaan päin. Ohimarssin jälkeen osastot käyttävät poistumiseen Kasarmintietä ja Kajaanintietä.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen. Ohimarssissa hänen seuranaan ohimarssin vastaanottopaikalla Merikosken silloilla Raatin stadionin kohdalla on Oulun kaupungin edustajia. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat.

Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.  Kenttähartauden pitää katselmuksessa Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Asikainen. Paraatin järjestelyistä vastaa Kainuun prikaati ja musiikista Lapin sotilassoittokunta. Yleisölle paraatin juontaa toimittaja Ville Kinnunen.

Toimintakentällä Oulun kauppatorilla voi tutustua Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon ja toimintaan. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatipäivä alkaa kunnialaukauksilla ja juhlallisella lipunnostolla Linnansaaressa. Ohjelmassa on myös seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla ja jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa.


Paraati vaikuttaa Oulun liikenteeseen


Itsenäisyyspäivänparaati vaikuttaa liikennejärjestelyihin Oulun alueella ja paraativalmistelut näkyvät Oulussa 4. joulukuuta alkaen. Paraativalmistelut ja kaluston siirrot aiheuttavat hetkellisiä katkoksia tiestön käyttöön 5. ja 6. joulukuuta.


Paraatipäivän ohjelma

kello 8.00 Kunnialaukaukset ja juhlallinen lipunnosto Linnansaaressa

kello 9.15 Seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla

kello 9–15 Toimintakenttä Oulun kauppatorilla

kello 10.00 Jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa

kello 11.15 NH90-kuljetushelikopterin lento Raatin stadionin yllä

kello 11.35 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Raatin stadionille

kello 12.00 Paraatikatselmus Raatin stadionilla

kello 13.00 Ohimarssi Merikosken silloilla