Ruska valtaa läntisen Suomen - lentotoimintaa hajautettu 15 tukikohtaan ja lentotukialukselle

Hornet 051022Suomen ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 23  järjestetään 25.–30. syyskuuta 2023. Tähän laajaan ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu yhteensä noin 60 ilma-alusta ja noin 4500 sotilasta. Lentotoimintaa suoritetaan 13 lentokentältä, kahdesta maantietukikohdasta sekä yhdeltä lentotukialukselta. Mukana on ilma-aluksia Suomesta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.

Ruska 23 -harjoituksessa koulutetaan ensisijaisesti Karjalan ja Satakunnan lennostojen kantahenkilökuntaa ja reserviläisiä, joista jälkimmäisiä osallistuu harjoitukseen noin 2600. Harjoitukseen osallistuvat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot.

39263_051022Suomalaisjoukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja ja lento-osastoja Suomen kumppani- ja liittolaismaista Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.

Harjoituksessa hyödynnetään monimutkaisia maalitilanteita, ja joukot harjoittelevat sekä ilmataistelua että taistelua tukikohdassa. Ilmavoimien hajautetun taistelutavan mukaisesti harjoitus hyödyntää useaa tukikohtaa ympäri Suomea.

Harjoituksen päätukikohdat ovat Rissala, Pirkkala ja Rovaniemi. Harjoituksen aikana lennetään myös Tervon maantietukikohdasta seututieltä 551 ja Vieremän maantietukikohdasta kantatieltä 88. Lentotoimintaa on hajautettu myös Tikkakosken, Oulun, Kokkolan, Vaasan, Jämijärven, Porin, Joroisten ja Varkauden alueilla. Hävittäjiä tukeutuu myös Kallaxin ja Uppsalan tukikohtiin Ruotsissa.

RAF_F-35B_290622Suurin osa harjoitukseen osallistuvista ilma-aluksista on Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Niiden lisäksi harjoitukseen osallistuu ilmavoimista myös Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita. Kumppani- ja liittolaismaista harjoitukseen osallistuu kymmenkunta ilma-alusta.

"Ilmavoimilla on osaava henkilöstö, korkea valmius ja moderni suorituskyky – ja Ruska 23 vahvistaa niitä entisestään. Harjoitus ylläpitää ja kehittää Ilmavoimien kykyä puolustaa Suomea yhdessä kumppaneiden ja liittolaisten kanssa", tiivistää harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Karri Heikinheimo.

  IMG_20211117_190457 Ruotsi tuo harjoitukseen JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjiä, jotka tukeutuvat harjoituksen aikana Pirkkalan tukikohtaan. Iso-Britannia osallistuu harjoitukseen lyhyeen lähtökiitoon ja pystysuoraan laskeutumiseen (STOVL, Short TakeOff / Vertical Landing) kykenevillä F-35B -hävittäjillä.

Brittiläishävittäjät operoivat HMS Queen Elizabeth -lentotukialukselta eivätkä tukeudu Suomeen. Kesällä 2022 RAF:n F-35B -hävittäjät harjoittelivat Rissalassa.

Gripenit ja F-35B -hävittäjät ovat harjoitelleet Suomessa aiemminkin, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston HMS Queen Elisabeth -lentotukialus on mukana Suomen ilmavoimien harjoituksessa.

QueenElisabeth_F-35B_takeoffNykyisen purjehduksen aikana UK Carrier Striker Group (UKCSG23) osallistuu harjoituksiin Nato-maa Norjan ja JEF-kumppanimaiden kanssa Norjan rannikolta.

280-metrisen HMS Queen Elisabethin kannelta toimii harjoituksen aikana mm. Lockheed Martin F-35B -hävittäjiä. Sen suojiin mahtuu jopa 40 hävittäjää.

Lentotukialuksen todellinen erikoisuus on sieltä käsin nyt käynnissä olevalla purjehduksella toimivat kaksi päivitettyä ilmavalvontatutkalla varustettua Merlin Mk2 ASaC "Baggers" -helikopteria (Airborne Surveillance and Control).

MerlinMk2_ASaC_1Nämä Bagger-lisänimen saaneet helikopterit kantavat tutka-antennia helikopterin sivuilla olevassa suojapussissa, joka lasketaan lennolla helikopterin alle. ilmavalvontahelikopterit mahdollistavat ilmatilannekuvan luomisen myös horisontin taakse.

Lentotukialuksen pyöriväsiipiseen kalustoon kuuluvat myös sukelllusveneiden torjuntaan soveltuvat Merlin- sekä pintatorjuntaan käytettävät Wildcat-helikopterit.


Ruska23_suojaalueet

Ruska 23 -harjoitus rajoittaa ilmailu eri puolilla Suomea

Ruska 23 -ilmaoperaatioharjoituksen käyttöön on varattu laajasti ilmatilaa tilapäisillä ilmatilavarausalueilla (TRA), tilapäisellä erillisvarausalueella (TSA) ja tilapäisillä vaara-alueilla. Lentotoimintaa tapahtuu myös osa-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia.

Harjoitusalueet painottuvat läntisen Suomen ylle ja merialueille. Pohjanlahden yllä on Kokkolan ja Oulun välillä laaja EFD834 Ruska Botnia -vaara-alue, joka yltää  3000 jalan korkeudesta lentopinnalle 660.

Ruska23_BotniaIlmatilavaraukset tuovat rajoituksia myös kaupalliselle lentoliikenteelle.


Lentotoimintaa ympäri vuorokauden - näkyy valoilmiöinä ja häiriöinä säätutkissa

Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 25. syyskuuta kello 12 ja päättyy lauantaina 30. syyskuuta kello 15 mennessä. Maanantain ja tiistain lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta 27.9. eteenpäin lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina. Tukikohdissa toimintaa on ympäri vuorokauden koko harjoituksen ajan.

Ruska 23 -harjoituksessa on lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään yli 10 kilometrin korkeudessa mantereen päällä. Lisäksi harjoituksessa käytetään ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvia silppuja ja soihtuja.

Silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja ja soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä. Lisäksi maassa tapahtuva tukikohtatoiminta voi aiheuttaa melua.

Päivitys: Lisätty Uppsalan oheen Kallax ja tukikohtien määräksi 15.