USA suoritti ilmaiskuja Irakiin ja Syyriaan - täsmäaseita lentokoneista yli 85 kohteeseen

CentcomYhdysvallat on suorittanut ilmaiskuja Irakiin ja Syyriaan, jossa iskettiin Iranin vallankumouskaartin ja siihen liittyvien sotilasryhmittymien kohteisiin. Kaikkiaan hävittäjien ja pitkän kantaman pommikoneiden laukaisemia täsmäaseita ammuttiin seitsemän laitoksen alueelle yli 85 kohteeseen. Kyseessä on vasta avaus Yhdysvaltain vastauksessa sen joukkoja kohtaan tehtyyn droneiskuun.

Yhdysvaltain asevoimien komentokeskus kertoi Irakin ja Syyrian alueille 2. helmikuuta noin kello 16.00 Yhdysvaltain itärannikon aikaa eli noin kello 23.00 Suomen aikaa tehdyistä ilmaiskuista. Niiden kohteena oli Iranin vallankumouskaartin kohteet ja niitä tukevat aseelliset ryhmittymät.

B1_Lancer_2Yhdysvallat iski kaikkiaan seitsemään eri laitokseen, joissa oli yli 85 kohdetta. Iskut tehtiin  ilmasta lukuisista ilma-aluksista, joiden joukossa komentokeskus kertoo olleen Yhdysvalloista saakka tehtävälle lähteneitä pitkän kantaman pommikoneita. Ilmaiskuissa käytettiin yli 125 täsmäasetta.

Kohteina oli komentokeskuksia, tiedusteluinstansseja sekä raketti- ja ohjus- sekä dronevarastoja ja logistiikkakeskuksia. Kohteet kuuluivat Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan iskeneille Iranin vallankukouskaartilaisille ja sen liittolaisille.

B1_Lancer_3"Olen äärimmäisen ylpeä siitä kurinalaisuudesta ja ammattitaidosta, jolla lentäjämme suorittivat tämäniltaisen tehtävän. Nämä puolustusiskut korostavat Yhdysvaltain sitoutumista puolustamaan joukkojamme milloin tahansa ja missä tahansa", sanoi Yhdyvaltain ilmavoimien komentokeskuksen US AFCENT:in komentaja kenraali Alex Grynkewich.

Yhdysvaltain nyt suorittamat iskut olivat vastaus aiemmin Jordaniassa tapahtuneeseen droneiskuun, jossa menehtyi kolme Yhdysvaltain sotilasta ja yli 40 loukkaantui.

Pentagonin lausunnon mukaan kyseessä oli Yhdysvaltain antaman vastauksen alku. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt lisätoimia, jolla Iranin vallankumouskaarti ja siihen liittyvä sotilaalliset ryhmittymät saadaan vastuuseen hyökkäyksistään Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja kohtaan. Pentagonin mukaan Yhdysvallat ei etsi konflikteja Lähi-idässä tai muuallakaan, mutta ei suvaitse hyökkäyksiä amerikkalaisia joukkoja vastaan. MH

Lue myös: