Mitalikahvit Malmilla Mauri Hälisen maailmanmestaruuden kunniaksi (video)

MM15__1Suomen Ilmailuliitto juhlisti keskiviikkona Mauri Hälisen viime kesäistä maailmanmestaruutta tarkkuuslennon laskukilpailussa mitalikahveilla. Äärimmäisen tiukan kisan voittanut Hälinen toi paikalle näyttävän FAI:n kiertopalkinnon sekä luonnollisesti kultamitalinsa. Kahvit kruunasi ilmailuaiheinen kakku.

Perinteiset mitalikahvittelut järjestettiin Malmin lentoaseman Gate1-ravintolan kabinetissa, koska liiton omissa tiloissa oli meneillään vesivahingon jälkeinen remontti. Ravintolan keittiö oli loihtinut tarjoiluksi upean tarkkuuslentoaiheisen kakun (kuva alla, klikkaa suuremmaksi).

Ilmailuliiton puheenjohtaja Petteri Tarma ja toiminnanjohtaja Timo Latikka onnittelivat maailmanmestaria sydämellisesti. Kuopiolainen Hälinen pitkän linjan ilmailija, joka tekee leipätyötään lentäjänä Blue1-lentoyhtiössä.

MM15__2Kultamitalin Hälinen voitti Tanskan Skivessä järjestettyjen Tarkkuuslennon 22. MM-kilpailujen laskukilpailussa. Mukana oli yhteensä 72 lentäjää 19 eri maasta. Ratkaiseva tarkkuuslaskukisa lennettiin 22. heinäkuuta.

"Ensimmäinen moottorilasku osui nollaviivalle, tuloksena nolla virhepistettä. Toinen lasku oli tyhjäkäyntilasku, jossa tuli plus kolme metriä. Kolmas lasku oli tyhjäkäyntilasku ilman laskusiivekkeitä, jossa tuli plus kolme metriä. Kilpailun ratkaisi neljäs moottorilasku esteen yli", kertoi Hälinen kisan kulusta.

Eroa kakkosena olevaan oli tässä vaiheessa vain kolme pistettä. Neljäs lasku onnistui tuoden nolla virhepistettä. Tuomari kuitenkin halusi videotarkastuksen ja suoritus sai tuomion "abnormal landing" sekä 200 virhepistettä. Kultatoiveet haihtuivat hetkessä.

MM15__3Suomen joukkue teki kuitenkin protestin. Jury pohti asiaa ja lopullinen tuomio oli nolla virhepistettä. MM-mitalin juhlinta saattoi alkaa. Kilpailussa toiseksi sijoittui Tsekin Tomas Rajdl ja kolmanneksi Puolan Krzysztof Skretowicz.

"Laskukisat ovat aina olleet vahvin osa-alueeni tarkkuuslentämisessä. Neljän ehjän laskun suorittaminen on vaikeaa."

"Olosuhteet olivat Tanskassa vaativat. Laskut tehtiin erittäin navakassa tuulessa. Ehjän sarjan tekeminen erottaa jyvät akanoista", kertoo Hälinen makealta maistuneesta maailmanmestaruudestaan.

56-vuotias Mauri Hälinen on osallistunut tarkkuuslentokisoihin 35 vuotta. Palkintokaapissa on mm. seitsemän kultamitalia Suomen mestaruuksista. Tänä vuonna SM-kisa jäi väliin työesteiden takia. TT

takkuussm_14Tarkkuuslennon maaliinlaskukilpailussa testataan pilottien taitoja kuvitellussa pakkolaskutilanteessa. Kone on tuotava maakosketukseen reunaesteen yli mahdollisimman tarkasti ennalta määritettyyn kohtaan kiitotiellä.

Maaliinlaskussa lyhyeksi jäämisestä rokotetaan kolminkertaisesti pitkäksi menoon verrattaessa. Kuva oikealla vuoden 2014 SM-kisoista Hyvinkäältä.

Video Häliselle voiton tuoneesta neljännestä laskusta: Suomen Ilmailuliiton Instagram